Superkryddan hing lindrar gaser

Hing är en relativt okänd krydda som förtjänar mer uppmärksamhet. Trots växtens svenska namn Dyvelsträck (Djävulens träck) är den nämligen god, boostar matsmältningen, och kan lindra smärta i magen och i leder.

Hing är en av de där superkryddorna som används i massor av ayurvediska recept, men som få här i Sverige känner till. Hing förtjänar definitivt mer uppmärksamhet, och borde dessutom att finnas på alla kryddhyllor! Den är inte bara väldigt hälsosam utan ger också maten en rund och fylligt god smak. Låt inte doften avskräcka dig!

Hing är sanskritnamn för Asafoetida, och är i sin ursprungsform en illaluktande kåda – därav namnet Djävulens träck och dess botaniska namn Asafoetida, som ordagrant betyder just stinkande kåda. Kådan används i torkad och pulvriserad form enligt ayurveda både som smaksättning och för dess läkande effekter.

Ursprung i Asien

Hing har sitt ursprung i Asien, och en lång historia som läkemedel i sitt ursprungsområde – och också i Europa och i Sverige. I Europa var Asafoetida på 16- och 1700-talet enligt Shenet den främsta medicinen mot galenskap! Galenskap ansågs bero på försvagade livsandar, och genom att utsätta dessa svaga livsandar för något så illaluktande skulle de livas upp, var tanken. Hing ansågs också skydda mot trolltyg och syddes in de trollpåsar som barnen fick bära som skydd. Men den användes också mot diverse krämpor. I Sverige fanns kådan att köpa på Apotek fram till 30-talet och användes som kramplösande medel för luftvägar och tarmar, och vid epilepsi, som stimulerande och slemlösande medel vid katarrer och som stimulerande och lugnande medel vid nervositet och hysteri.

Hing stärker enligt ayurveda matsmältning (agni) och aptit, hjälper till att rena matsmältningssystemet, och boostar tarmfloran. Kryddan lindrar gasig mage och är därför ett bättre alternativ än lök och vitlök för alla med bullriga magar. Bönor och linser blir lättare att smälta om de tillagas med en nypa hing.

Lindrar smärta i magen

Hing går också att blanda med vätska och använda utanpå kroppen, för att lindra smärta i magen eller leder. Ett barn med kolik eller en vuxen med akutgasig mage kan få lindring av att massera in 1 msk vatten blandat med 1 nypa hing runt naveln, ligga på vänster sida 10 minuter, och sedan tvätta bort det.

Hing har en har en kryddig smak som påminner om lök och används ofta i stället för lök och vitlök i ayurvediska recept. Kryddan behöver steka en stund i olja eller ghi för att den goda smaken ska komma fram. Ta inte för mycket, bara det räcker att använda en nypa. Jag har med hing i de flesta av mina recept här på portalen.

Hing är varm och kryddig, och balanserar vata och kapha och ökar pitta.

Bild: Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen

Lämna ett svar

Senaste artiklarna

I samarbete med Gerda erbjuder jag webbkursen Låt själen visa vägen i vardagen. Tillsammans med Tia-medlemmar får 750 kr i rabatt.

Boka behandling

Som medlem får du 10% rabatt på mina behandlingar. Läs mer och boka via knappen nedan. 

Foto: Ewa Imagez
Aktuellt i butiken:

Medlemmar på portalen har alltid rabatt i webbutiken!

Jag prioriterar medlemmar på portalen Tillsammansmedtia.se och har alltid 5% rabatt i webbutiken och då och då specialerbjudanden!

Varje månad ändras rabattkoden, just nu är den OKT21. Uppge den när du checkar ut i webbutiken. Rabatten gäller hela oktober, går inte att kombinera med andra erbjudanden.