Så skyddar du dig mot förkylning och virus!

Det är förkylnings- och virustider och när vi samlas igen på arbetsplatser och skolor är risken för smitta hög. Så här stärker du immunförsvaret med hjälp av ayurveda!

 

Du kan stärka immunförsvaret på flera olika sätt, ayurveda är ju en holistisk hälsolära (det är ju det vi ÄLSKAR med ayurveda!). Livsstilen är alltså enormt viktig när vi vill boosta vår hälsa.

Inom ayurveda säger vi ju också att all sjukdom börjar i matsmältningen, eftersom det är där vi endera får i oss den näring vi behöver – eller inte! Och om vi av någon anledning inte kan absorbera näringen ur kosten, om maten inte är tillräckligt näringsrik eller om vår matsmältning inte fungerar tillräckligt bra, så påverkas vårt immunförsvar negativt.

  1. Ät immunstärkande mat. Mat som boostar immunsystemet är färsk, ekologisk och lättsmält mat. Gärna förstås kitchari (mungbönsgryta, se länk nedan) eller andra maträtter med mungbönslinser, som är både näringsrika och lättsmälta.
  2. Undvik hårdsmält mat. Hårt processad mat, mat med tillsatser, oekologisk, fryst, konserverad eller färdig mat är svårhanterlig för matsmältningen. Även matrester räknas till hårdsmält mat.
  3. Undvik stress. Stress bryter ner immunförsvaret. Det är överhuvudtaget omöjligt att vara i balans när man är stressad, så gör det du kan för att stressa mindre. Se till att du får ordentligt med återhämtning, tid varje dag då du INTE tänker på allt du har att göra.
  4. Sov och ät på regelbundna tider. Att varje dag äta och sova på olika tider påverkar kroppsrytmen och matsmältningen negativt, vilket i sin tur försvagar immunförsvaret.

Ingefära bäst mot förkylning

Det finns också så kallade köksråd som du kan ta till för att boosta immunförsvaret, och kryddor som är extra bra eftersom de gynnar matsmältningen och därmed immunförsvaret.

Här hittar du några idéer:

Drick ingefära, del 1. Den bästa hjälpen mot förkylning är ingefära! Om du känner förkylningen hovra omkring dig: drick ingefära-te! Ingefära-te är skivor av färsk ingefära som fått koka en kvart i vatten. Sila eventuellt av och drick vattnet. Om du vill söta med lite honung får du låta det svalna till fingerljummet så att inte honungen förstörs.

Drick ingefära, del 2. Ännu ett recept som jagar förkylningen på flykt. Blanda 2 delar torkad och malen ingefära, 3 delar kanel och 1 nypa kardemumma i en burk. Låt 1 tsk av blandningen småkoka i 2,5 dl vatten, 10-15 minuter. Låt svalna till fingerljummet och smaksätt med 0,5-1 tsk honung. Det här receptet kommer från Vasant Lads bok The Complete book of Ayurvedic Home Remedies.

Krydda dig frisk! Laga mat med kryddor som spiskumminkoriandergurkmejaingefära och svartpeppar som stimulerar matsmältningen och därmed gynnar immunförsvaret.

Fem effektiva kosttillskott

Slutligen kan du förstås stärka immunförsvaret extra med hjälp av kosttillskott. Här är fem av ayurvedas fina örter som bland annat har effekten att de stärker immunförsvaret:

Amalaki. C-vitaminrikt litet bär som stärker matsmältningen och immunförsvaret.

Moringa. Det snabbväxande trädet är näringsrikt från topp till tå, så att säga, men det är bladen som torkas och mals till det pulver vi tar tillskott av här hemma. Moringa är en kraftfull antioxidant som bland annat stärker immunförsvaret.

Immunity, en blandning av immunstärkande örter från Organic India.

För den kalla årstiden, en blandning av immunstärkande örter från Maharishi Ayurveda.  

Chyavanprash, en klassisk ayurvedisk blandning för immunförsvaret, med ghi, honung, långpeppar och amalaki, bland annat. 

 

Håll dig frisk, kära du <3

 

Foto: David Mao,Unsplash

Lämna ett svar