På med mössan – vi går in i vatasäsong!

Hej kära du! 

Jag hoppas att du mår gott, fina du, och att du kan njuta av att det nu kommer lite svalare vindar! Jag har en hel del pitta i mig och älskar den höga, klara luften. När den kommer vet man också: Det är dags att balansera vata!   

Vata är den dosha som kommer allra lättast ur balans. Det är också den dosha som ligger bakom de allra flesta sjukdomarna – när vata ökar hos oss sätts immunförsvaret ner. Det är alltså superviktigt för oss alla att hålla koll på vår vata! Vi lever ju dessutom i ett vata-pittasamhälle där det är väldigt lätt att få vataobalans. 

När kylan kommer smygande på hösten är det därför dags att ställa om till en mer vata-anpassad kost och livsstil. Det gäller oss alla, men förstås särskilt dig som domineras av vata eller har vataobalans. 

Jag brukar likna att balansera vata med att ta hand om en liten bebis.

  • Vata behöver regelbundenhet, särskilt när det gäller mat och sömn.
  • Vata behöver varm och väl tillagad mat och dryck (absolut inte kallare än kroppstemp!).
  • Och vata behöver mycket vila och värme i alla dess former.

Det är alltså dags att ta fram sjalar, mössor och vantar. Se till att skydda framför allt ditt huvud för de kalla vindarna! I de texter, recept och den video som jag har laddat upp i dag hittar du det du behöver för att hålla dig frisk och stark med bibehållen energi hela hösten och vintern! 

Jag kommer också att ha en live i FB-gruppen i kväll kl 19.30, om hur du kan justera din livsstil för att hålla dig frisk och stark hela hösten! Jag hoppas att vi ses <3

 

I dag har jag lagt upp det här:  

Två nya recept:

Den här veckan har jag publicerat två nya recept : Härlig Linsgryta med tomat och spenat och Mungdal med squash och citronris, båda toppenfina för vata!    

Yogavideo:

Jag har lagt upp en ny yogavideo som är perfekt för att balansera vata eftersom den stimulerar matsmältningen och mjukar upp ryggraden. Du hittar den här.   

Om att balansera vata:

I den här texten får du rekommendationer om hur du balanserar vata som allra bäst, och här hittar du en text med en kostlista för vata och mer information om hur du balanserar vata! Ännu mer utförlig kostlista hittar du i min bok Nystart i livet med ayurveda

För dig som brukar drabbas av höstdeppighet rekommenderar jag kosttillskotten AR1020 eller Vata balance. Båda dessa balanserar vata i sinnet vilket dämpar nedstämdhet och fungerar att ta under längre perioder.  

När vata ökar sätts alltså vårt immunförsvar ner – missa inte heller den här artikeln om hur du kan hjälpa till och stärka ditt immunförsvar med ayurvediska örter. 

 

Veckans vägledning med kanaliserade budskap kommer som vanligt på söndag! Du hittar den då överst i spalten till höger. 

 

Slutligen vill jag påminna om Detox för Kropp & Sinne – sista dagen för anmälan är i dag. Läs mer och anmäl dig här. Du som är medlem får 10% rabatt! Uppge MEDLEM när du bokar så får du rabatten (du kan också swisha enligt instruktion i texten). 

 

Nu önskar jag dig en ljuvlig helg!  

Med kärlek

Tia

PS: Har du stött på konstigheter i portalen? Maila mig på tia@tiajumbe.com så fixar vi det! 

Lämna ett svar