Citronris är väl värt den lilla extra insatsen. Det får en ljuvlig smak av citron, och passar egentligen till alla slags grytor. Här har jag kombinerat det med en mild och mjuk mungbönsgryta med squash och lite färsk koriander – supergott!
Doshajustering: Balanserar framför allt vata precis som den är, men även pitta och kapha mår gott av måltiden.
Mungdahl med squash
Ingredienser 2 portioner
1 dl mungbönslinser
2,5 dl vatten + blötläggningsvatten
1 tsk bergsalt
1 liten squash i små skivor
1 tsk garam masala
1/2 tsk mald koriander
1 nypa hing
1 msk ghi
Gör såhär:
- Skölj och blötlägg mungbönslinserna 30 minuter i hett vatten.
- Häll av blötläggningsvattnet och skölj linserna.
- Låt 2,5 dl vatten koka upp, tillsätt saltet och låt linserna koka på låg värme i 15 minuter.
- Värm ghi i en stekpanna, fräs hing under omrörning cirka en minut.
- Tillsätt squash, garam masala och koriander och låt steka under lock tills squashen mjuknat.
- Smaka av med salt och tillsätt krydd- och squashblandningen i kastrullen med linser.
- Låt koka ihop ytterligare cirka 5 minuter.
Citronris
Ingredienser 2 portioner
1 dl basmatiris
2 dl vatten
1 msk ghi
1 nypa hing
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk spiskumminfrön
0,5 tsk bergsalt
2 msk citronjuice
Gör såhär:
- Värm ghi i en kastrull.
- Fräs hing och spiskumminfrön i någon minut på lång värme.
- Skölj eventuellt riset (om förpackningen anger det) och låt det steka med kryddmixen i ett par minuter, rör hela tiden.
- Tillsätt vattnet och resten av kryddorna.
- Rör om och koka upp.
- Låt sedan koka under lock till riset är färdigt, 10-15 minuter.
- Tillsätt citronjuicen och rör om och låt stå några minuter.
- Servera gärna med färsk koriander.
4 svar
Gjorde denna, så god. Passade på med citron, när jag hade googlat paneer, fr din sida. Så enkelt, snabbt och gott och man vet exakt vad som är i.
Ja, det är superbra att laga allt själv, då vet man som du säger exakt vad det är i det man äter! <3 KRAM Tia
❤️🙏🏻
Detta är de första receptet jag lagade , efter har jag fann ayurvedan. Och älskade det första gången och detta fortfarande de recept jag oftast väljer om ja inte vet va ja ska äta, och ja inte vill ha kitchari.