Jag älskar att tillreda ris, grönsaker och bönor eller linser tillsammans. Dels för att det är så snabbt och smidigt, men det blir ju också väldigt gott. Här är en god, snabb och färgglad rätt med squash och mungbönslinser, och kryddor från det ayurvediska köket. Mums! Gör den gärna grytigare än på bilden så blir den än mer passande för vata.
Doshajustering: Den här maträtten funkar bäst för vata. Pitta kan minska lite på eller helt ta bort senapsfröna, och ta lite mindre tomat, och kapha kan tillsätta fler och mer kraftfulla kryddor.
Ingredienser 2 personer
0,5 dl basmatiris
0,75 dl mungbönslinser
4 dl vatten
1 tomat
0,5 squash
2 msk ghi
0,5 tsk senapsfrö
0,5 tsk spiskumminfrö
0,5 tsk koriander
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk tamarind
1 nypa hing
Bergsalt efter smak
Gör såhär:
- Skölj och lägg mungbönslinser och ris i blöt i kokhett vatten minst 30 minuter.
- Fräs senapsfrön i ghi i en kastrull, när de poppar, lägg till hing och spiskumminfrö. Låt fräsa en stund till.
- Skär squash i tunna halvmånsskivor, tillsätt i kastrullen. Fräs 2 minuter under omrörning.
- Skär tomaten i små bitar, låt fräsa med en liten stund även den.
- Häll av vattnet från mungbönslinserna och riset, skölj och tillsätt i kastrullen. Låt steka ett par minuter under omrörning.
- Häll i resten av kryddorna och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda tills ris och linser är mjuka, ca 15 minuter.
- Tillsätt tamarind, rör om.
- Ta åt sidan och låt svälla under lock ytterligare 5 minuter.
- Servera gärna med chutney och finhackad persilja.