4 örter som ger rofylld sömn

Vata är den dosha som lättast kommer ur balans, den är ju både bland annat lätt och rörlig i sina kvaliteter, så när vår omgivning blir kall är det extra viktigt att hålla koll på sin vata.

Vata ur balans för med sig en mängd olika symptom. När vata ökar så ökar ofta även oron och rörligheten i sinnet. Vi kan känna av att vi blir mer ängsliga, splittrade och spretiga i vår tankeverksamhet. Vi kan också märka att sömnen påverkas negativt. Många upplever att de sover ytligare, lättare blir störd och väckt – och att de har svårt att somna om, ofta på grund av att tankarna snurrar igång och inte låter oss komma till ro igen.

Att äta och sova på regelbundna tider, sova tillräckligt mycket, hålla oss varma, äta grytig, varm mat och meditera balanserar vata och gynnar därmed också en god sömn. Även oljemassage abhyanga är toppenfin för att värma och grunda vata, läs mer på länken nedan.

Men ibland kan vi behöva lite hjälpa på traven för att sova djupt och gott. Här är 4 örter som ger rofylld sömn!

Muskotnötpulver

Är kraftfullt lugnande och hjälper dessutom matsmältningen. Blanda 1 nypa muskot i varm mjölk och drick innan sänggående. Funkar det inte? Ta lite mer – men var försiktig och ta aldrig mer än 1 krm. Muskot kan bli giftigt i alltför stora doser.

Brahmi

Lugnar känslomässig turbulens, ökar koncentrationsförmågan och gynnar en rofylld sömn.

Ashwaganda

Ökar kroppens motståndskraft mot stress och förbättrar sömnkvaliteten!

Shankhpushpi

Lugnar nervsystemet och gynnar god sömn.

I butiken finns också det lugnande teet Tulsi Sleep, som innehåller både ashwaganda och brahmi och andra lugnande örter, som hjälper till att komma till ro på kvällen och somna.

Kosttillskottet Peaceful sleep från Organic India innehåller även det ashwaganda och brahmi, och även tulsi, en kombination som bidrar till en djupare sömn.

Lämna ett svar